هدف از آموزش های تخصصی و کاربردی
هدف از آموزش های تخصصی و کاربردی کوتاه مدت، تربیت کارشناسان، مهندسان و مدیرانی است که بتوانند بر اساس آموخته هایشان در محیط خود تغییراتی ایجاد کنند تا بتوانند زندگی را برای خود و دیگران آسوده تر سازند. تغییر مهم ترین پدیده ای است که سازمان ها با آن روبه رو هستند. از دیدگاه سازمانی تغییر به مفهوم دگرگونی و تحول در سازمان است و هدف فراهم آوردن امکان استمرار فعالیت یا بقای سازمان با توجه به شرایط محیطی است. شرایطی که ویژگی اصلی یا اولیه آن پیچیدگی، تنوع و تحول سریع است. آموزش های تخصصی و کاربردی کوتاه مدت به منظور بهسازی منابع انسانی در چنین شرایطی یک راهبرد اصلی تلقی می شود. بدلیل اینکه امروزه تغییرات با شتاب درحال انجام است، منابع انسانی به عنوان عاملی استراتژیک، به عنوان طراح، سازنده و پردازنده نظام های عملیاتی و سایر منابع سازمان بیش از پیش نمایان می شود. کیفیت منابع انسانی و مدیریتی که بر آن اعمال می شود، عامل اساسی در تعیین سازگاری سازمان با شرایط تغییرات خواهد بود و در نتیجه، بهره وری به شکل فزاینده ای مبتنی بر دانش فنی، مهارت ها و توانایی های عقلی انسانهای آموزش دیده است. در چنین حالتی، دانش و بینش فنی به عنوان مبنایی برای بهره وری، به تدریج جایگزین کارآموزی و آموزش تجربی می شود.
آموزش های تخصصی و کاربردی نوعی سرمایه گذاری مفید و عاملی کلیدی در توسعه و پیشرفت محسوب می شود که چنانچه به درستی برنامه ریزی و اجرا شود، می تواند بازده اقتصادی چشمگیری داشته باشد. ارائه آموزش های تخصصی و کاربردی اثربخش در یک سازمان مدرن مستلزم تفکر جدید، مدل ها، رویکردها و ابزارها و سازکارهای جدید است. آموزش های تخصصی و کاربردی اقدامی راهبردی است که در سطح فردی باعث ارزشمندی فرد، در سطح سازمانی باعث بهبود و توسعه سازمان و در سطح ملی و حتی فراملی به افزایش بهره وری منجر می شود.
لذا می توان گفت که یکی از اقدامات زیر بنایی که باعث کارآمدتر شدن سازمان ها می شود، ایجاد یا در اختیار گرفتن و توسعه پیوسته سرمایه انسانی از طریق آموزش و بهسازی است. آنچه دانش نوین را از تعلیم و تربیت سنتی جدا می کند، تغییر نگرش به مقوله آموزش، از آموزش در محدوده عام به آموزش مداوم در محدوده خاص، است. امروزه، آموزش های تخصصی و کاربردی به تعلیمات فنی که در بدو خدمت به افراد داده می شود، محدود نمی شود، زیرا آموزش مستمر تخصصی و کاربردی با توجه به تغییرات سریع محیطی ضروری است. نتیجه اینکه آموزش های تخصصی و کاربردی امروزه، به عنوان عامل استراتژیک برای حفظ و توسعه سازمان های فنی مطرح است و این خصیصه ایجاب می کند که از دیدگاهی نو بدان نگریسته و فعالیت ها و اقدامات لازم بر آن اساس طرح ریزی و ارزشیابی شود. آموزش های تخصصی و کاربردی را می توان فرآیند یادگیری تصور کرد که در طی این فرایند دانش فنی و تجربی افزایش می یابد. برای بهبود و حفظ مداوم کیفیت سازمان های فنی، سرمایه گذاری از طریق آموزش های تخصصی و کاربردی ضروری است. آموزش های تخصصی و کاربردی مؤثر کارکنان نه تنها برای افزایش استخدام طولانی مدت و رشد اقتصادی که می تواند مزیت رقابتی کشور را بالا ببرد، ضروری است، بلکه برای شرکت ها یک موقعیت بی همتا و متفاوت محسوب می شود، که میتواند استاندارد و کیفیت خدمات فنی و مهندسی را بهبود بخشد، که این امر به نوآوری مکرر و افزایش بهره وری و سود منجر خواهد شد.
توجه خاصي كه در دهه اخير در جهان به آموزشهاي تخصصی ضمن خدمت معطوف شده است، حاكي از اين حقيقت است كه اين آموزشها تنها راه تربيت نيروي انساني متخصص و ابزار مهمي در ارتقاء كيفيت خدمات، محصولات و ابداع و نوع آوري است.
با توجه به اينكه رشد سريع تكنولوژي، تغييرات و تاثيرات عميقي در مسائل اجتماعي و اقتصادي بدنبال داشته است، اتخاذ روش هايي كه هماهنگ كننده برنامه هاي آموزشي با توسعه تكنولوژي و تحول و متضمن تأمين نيروي انساني ماهر و متخصص مورد نياز آن باشد، اجتناب ناپذير است.
تجربه و مطالعه نشان داده است كه يكي از مناسب ترين روش هاي آموزشي كه جوابگوي امر مزبور مي باشد «دوره هاي آموزشي تخصصی كوتاه مدت» است. اين روش بدين لحاظ حائز اهميت است كه در ماهيت برنامه ها، مطالب و محتواي درسي فراگیران ويژگي هاي زير مشاهده مي شود:
- ملاك و معيار براي انتخاب مواد و موضوعات دوره هاي آموزشي كوتاه مدت(اعم از دروس عملي و نظري)، ايجاد مهارتها براي جوابگويي به نيازهاي متنوع مشاغل و روشهاي جديد و نوين كار و آماده ساختن افراد براي احراز شغلي مفيد و انجام كار مناسب و درخور شخصيت والاي انسان، مي باشد.
- محتواي برنامه هاي آموزشي، سازگاري انسانها در برابر مسائل علمي و شايستگي آنان براي سازندگي کشور را، تضمين مي نمايد.
- ايجاد مهارت هاي تخصصي از طريق شركت در دوره هاي تخصصي كوتاه مدت در زمره هداف اين دوره ها مي باشد.
- برنامه هاي آموزشي دوره هاي كوتاه مدت در دو جهت يادگيري مهارتهاي علمي و فني و تغيير رفتار سازماني طراحي و اجرا مي شود و يادگيري را در جهت تغيير رفتار مطلوب سازماني، مهیا میسازد.
- هرچند كه دردوره هاي آموزشي ، آموزش مهارت ها به افراد براي انجام كارهاي محوله اهميت دارد، ليكن در دوره هاي مزبور نكاتي منظورمي شود تا كارآموزان با فراگيري آنها ضوابط و معيارهاي سازماني را رعايت نموده و تاثير فعاليت هاي آنان درجهت اهداف سازمان افزون گردد.
- محتواي عمومي دوره ها، نه تنها كارآموزان را با يافته هاي جديد علمي آشنا مي نمايد، بلكه آنان را قادر مي سازد تا خلاقيت و ابتكار تازه اي پديد آورند .
- از طريق شركت در دوره هاي آموزشي و آثار ايجاد مهارت هاي علمي و فني وارتقاء مهارت براساس تغييرات فرآيندهاي كار، اهداف و فعاليتهاي توليد تحقق خواهند يافت، كه مهمترين اين اهداف عبارتند از :
- افزايش ميزان كمي وكيفي توليد وامورمحوله ، بهبود روشهاي عمليات پشتيباني در امر توليد ، از قبيل برنامه ريزي دقيق براي روشهاي ارتقاء پروژه هاي فني ، خدمات مهندسي ، تحقيقاتي و …
- بهبود روابط كار و ايجاد روحيه همكاري بين كاركنان
- تقليل ضايعات در توليد و حوادث كار و بهبود يافتن روشهاي توليد و توزيع
- هموار شدن راه رشد شغلي كاركنان و قبول مسؤوليت هاي بيشتر از طرف آنان
- ايجاد همبستگي بيشتر كاركنان با سازمان و واحدهاي توليدي و ايجاد رضايت شغلي در آنها به لحاظ ارتقاء علمي كسب كرده شده.
- از بين رفتن تعارض بين اهداف سازماني و خواسته هاي كاركنان.